Puhdas hana, raikas olut – hyvän hanaoluen salaisuus

18.05.2016 | Teksti:

Kylmä ja raikas olut aurinkoisella terassilla, mikä sen parempaa? Hyvän hanaoluen korkean laadun ylläpitäminen onnistuu arkisin konstein. Sinebrychoffin laitepäällikkö Jari Nurminen kertoo hyvän hanaoluen reseptin.

1. Korkea- ja tasalaatuinen tuote. Hyvän makuinen ja tasalaatuinen olut on tietysti kaiken a ja o.

2. Riittävä volyymi ja kierto. Ihannetilanne olisi, jos astian tyhjeneminen ei kestäisi vuorokautta kauempaa.

3. Oikeat tuotteet. Valitse hanatuotteet oikein juomatoimittajan asiantuntijoiden kanssa. Heillä on paras tieto tuotteista – myös siitä, mitkä tuotteet sopivat parhaiten kunkin asiakkaan liiketoimintaan.

4. Toimivat laiteratkaisut. Juomalaitepalvelun asiantuntijat osaavat ratkaista paikkakohtaisesti, millaista laitetekniikkaa käytetään ja esimerkiksi millaista jäähdytyskapasiteettia tarvitaan. Valinnat tehdään ravintolakohtaisesti, kahta samanlaista asennusta ei ole.

5. Juomatoimittajan tuki. Myynnin asiantuntijuus on apuna ensi hetkestä alkaen, kun ravintolan konseptia aletaan suunnitella. Laitepalvelu, jolla on kattava huoltoverkosto, auttaa, jos on tarvetta ottaa kantaa rakenteellisiin ratkaisuihin, esimerkiksi millainen tila jäähdytyskoneistolle tarvitaan.

6. Laadun valvonta. ”Tarkastamme vuosittain satojen ravintoloiden laitteiden teknistä kuntoa, esimerkiksi toimivatko jäähdyttimet kunnolla. Toki samanlaista valvontaa tehdään säännöllisten huoltojen yhteydessä, mutta tarkastuksilla vielä valvomme huollon tasoamme. Tähän palveluun olemme panostaneet todella paljon. Toiminnallisen laadun täytyy olla korkea ja sen on vastattava asiakkaan mielikuvaa tuotemerkeistämme,” kuvaa Jari Nurminen.

7. Hygienia. Olut on herkkä tuote. Varastoissa oluelle sopivin lämpötila on 18–20 celsiusastetta ja olutvarastosta kannattaa aina laittaa valo pois lähtiessään. Oluthanat ja tippa-altaat pitää puhdistaa säännöllisesti vähintään kerran vuorokaudessa, eikä niihin tarvitse nk. hananokkasuojia. Kesällä hygieeninen vaatimustaso kasvaa yhdessä lämpötilan kanssa.

8. Brändilasit. Olut maistuu parhaimmalta kun se nautitaan juuri siihen sopivanmuotoisesta ja -kokoisesta lasista. Laseja tulee käsitellä oikein ja pestä erikseen. Niitä ei kannata pestä peruskoneessa, jossa pestään paljon esim. kerma- ja maitopohjaisten juomien laseja – maidon proteiinit saattavat muodostaa lasiin kalvon, jonka takia oluen kaunis vaahto ei muodostu lasissa.

Teksti ja kuvat: Jouko Vuorela