Ilmastoystävällisiä juomia Keravalta

23.04.2018 | Teksti:

Sinebrychoff on vähentänyt juomanvalmistuksen hiilidioksidipäästöjään. Suurin vaikuttaja tekijä vähennyksessä oli 2016 aloitettu lämmön talteenotto panimoprosessista ja jätevedestä. Sinebrychoff kierrättää myös kaiken oluenvalmistuksessa syntyvän hiilidioksidin juomien kupliksi.

Ensi vuonna 200 vuotta täyttävä Sinebrychoff on Pohjoismaiden vanhin panimo, joka toimii Keravalla. Sinebrychoff valmistaa oluita, siidereitä, muita mietoja alkoholijuomia, energiajuomia sekä Coca-Colan virvoitusjuomat ja kivennäisvedet Suomessa. Se on osa Carlsberg-konsernia.

”Toteutamme emoyhtiömme Carlsbergin kestävän kehityksen ohjelmaa Together Towards ZERO. Sen yhtenä tavoitteena on panimoiden hiilidioksidipäästöjen poistaminen vuoteen 2030 mennessä.  Meistä on tulossa hiilivapaa panimo, kun hankimme uusiutuvaa energiaa turpeen ja maakaasun tilalle tai rakennamme oman biopolttolaitoksen”, sanoo viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckström.

Hiilidioksidipäästöt vähenivät ja energiaa säästyi 400 omakotitaloa

Pääosa Sinebrychoffin juomien valmistuksen ja jakelun aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä muodostuu muualla kuin Keravan panimolla, sillä valmistuksen osuus päästöistä on ainoastaan 7 %.

Keravalla on toteutettu useita energiatehokkuuteen liittyviä hankkeita, joista merkittävin on lämmön talteenottolaitoksen rakentaminen vuonna 2016. Näin panimo on vähentänyt suhteellisia päästöjään 25 % vuodesta 2015.  Sinebrychoffin käyttämä sähkö on ollut jo pitkään vesivoimalla tuotettua. (Yläkuvassa operaattori Joonas Makkonen lämmön talteenottolaitoksessa)

Sinebrychoff on mukana elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksessa tavoitteenaan vähentää kulutustaan 8 648 MWh vuoteen 2025 mennessä. Vuonna 2017 panimo saavutti runsaan 5 000 MWH:n säästöt: määrällä lämmittäisi jopa 400 omakotitaloa vuoden ajan.

Vähemmän muovia

Pakkausten osuus juomaketjun hiilidioksidipäästöistä on jopa 37 %. Sinebrychoff vähensi 2017 muovien käyttöä merkittävästi uudistamalla virvoitusjuomiensa muovipullot. Coca-Colat ja muut virvoitusjuomat pakataan nyt pulloihin, joiden kierreosa on neljä millimetriä matalampi kuin ennen. Kaulaltaan matalammissa pulloissa on myös matalammat korkit, minkä ansiosta jokaisen pullon korkki keveni 0,7 g.

Näillä uudistuksilla, pullon koosta riippuen, käytetään 11–23 % eli 2,7–5,2 g vähemmän muovia. Tämä vastaa jopa 24 miljoonan puolen litran Cokis-pullon muovia vuodessa.

Cokiksessa kuplii Karhu

Oluenvalmistuksessa muodostuva hiilidioksidi kierrätetään Sinebrychoffin panimolla virvoitusjuomien kupliksi. Näin esimerkiksi Coca-Cola saa kuplansa Karhu-oluesta.

Sinebrychoffin panimolla syntyy hiilidioksidia oluen käymisen yhteydessä. Kiertotalousajattelun mukaisesti hiilidioksidi kannattaa hyödyntää tuotannossa sen sijaan, että se puhallettaisiin ilmaan.

Sinebrychoff otti käyttöön Eco2Brew-hiilidioksidipuhdistusjärjestelmän 2014. Oluesta talteenotettua ja puhdistettua hiilidioksidia käytetään kaikkien Sinebrychoffin valmistamien juomien hiilihapottamiseen.

Lue lisää:

sinebrychoff.fi
carlsberggroup.com