Viron veronkorotukset eivät käännä olutrallia

26.04.2017 | Teksti:

Viron hallitus on päättänyt nostaa maan olutveroa peräti 70 % heinäkuussa. Tämä ei vielä lopeta viinarallia suomalaisten totuttua selvästi edullisempiin hintoihin ja hintaeron ollessa yhä suuri, uskoo Sinebrychoffin vientijohtaja Mats Perander.

Karhu-oluen 5,3 % vahvuinen salkku maksaa tällä hetkellä Alkossa 49,60 euroa ja Tallinnan sataman Superalkossa 13,99 euroa. Hintaero on siis tällä hetkellä yli kolmenkertainen. Viron veronkorotusten on arveltu nostavan olutsalkkujen hinnan lähemmäksi 19 euroa, mutta ero on yhä senkin jälkeen merkittävä. Viron tulevan veronkorotuksen jälkeenkin Viron olutvero on vain noin puolet Suomen tasosta.

”Muutos on suurin virolaisille kuluttajille. On todennäköistä, että niin virolaiset kuluttajat kuin suomalaiset suurkuluttajat hakeutuvat Latvian halvemmille olutkaupoille. Ikävää siinä meidän näkökulmastamme on se, että Latviaan suuntautuvat juomamatkat vähentävät suomalaisten juomien osuutta entisestään”, arvioi Sinebrychoffin vientijohtaja Mats Perander (kuvassa).

Tallink Silja on jo kertonut kokeilevansa Riikan risteilyjä. Matkustajatuontimarkkinoilla on myös toinen ilmiö, ruotsinlaivojen panimojuomien erikoistarjoukset, jotka lisäävät matkustajatuontia myös läntisillä merireiteillä. Houkutellakseen asiakkaita laivoilla on näkynyt jopa kymmenen euron olutsalkkutarjouksia.

Viron veronkorotusten uutisointien yhteydessä on väläytelty arvioita viinarallin lakkaamisesta Suomeen ja ravintolamarkkinoiden elpymisestä, mutta Sinebrychoffin ravintolamyynnistä vastaava On Trade –kanavajohtaja Jussi Salmi  (vasemmalla) ei ole näin optimistinen:

”Paljon muuta pitää tapahtua, ennen kuin kotimainen ravintolakulttuuri ja –myynti elpyy tästä tilanteesta. Tällä hetkellä enää kymmenys panimojuomista nautitaan ravintoloissa, ja kauppojen ja ravintoloiden hintaero on kotimaassakin todella suuri. Ravintolamyynnin verotuksessa tarvittaisiin suuri muutos, esimerkiksi 14 % arvonlisäveron soveltaminen ruoan ohella myös alkoholiin. Sillä saataisiin työpaikkoja ja suomalaiset nauttimaan ruoasta ja juomista viihtyisiin ravintoloihin sieltä kotisohvilta ja autotalleista. On jo kansantaloudellisesti selvää, että Suomen alkoholiverotusta pitäisi laskea”, Salmi sanoo.

Lue lisäksi Panimoliiton ehdotus Suomen verotuksesta.